Info o pokrmech
Charakteristika pokrmů
Cizrna:
Cizrna má oříškovou chuť. Z hlediska nutričních hodnot patří mezi nejkvalitnější luskoviny vhodné pro lidskou výživu. Doporučuje se zvláště pro děti. Cizrna je bohatým zdrojem vápníku, železa a vitamínu B15.
Bratislavská vepřová plec:
Maso je přelité krémovou omáčkou se zeleninovou vložkou (mrkev, celer, okurky, hrášek).
Omáčka má jemnou, nakyslou vůni a chuť, zeleninová vložka je nakrájená na nudličky.
Hovězí tokáň:
Drobné kousky dušeného hovězího masa v tmavočervené šťávě s vložkou dušených paprik.
Šťáva má chuť po mase, rajčatovém protlaku a dušené paprice.
Azu po Tatarsku:
Na nudle krájené, dušené hovězí maso v temně červené omáčce s vložkou krájených sterilovaných okurek. Omáčka má masitou, kořeněnou vůni a chuť, je hustší.
Mexické kuřecí nudličky:
Drobně nakrájené kuřecí prsíčka podušená s cibulí s přidáním mexické směsi (paprika, fazolové lusky, kukuřice, mrkev, hrášek). Vůně a chuť pokrmu jsou jemné po použitých surovinách.
Zabijačkový guláš:
Porce dušeného vepřového masa na cibuli a spojeného s podušeným mozkem. Šťáva je nezahuštěná, přírodní, lesklá tukem a je jí pouze malé množství.
Pangasius:
Paegas je sladkovodní ryba, jeho domovem jsou velké řeky v Thajsku a Číně. Pangas má velmi šťavnaté bílé maso bez kůstek a bez charakteristické rybí vůně.
Kuskus:
Je Arabský pokrm.Kuskus je tvrdozrnná pšenice zpracovaná na droboučké kuličky, které slouží jako výchozí surovina pokrmu.
Hamburská vepřová kýta:
Plátek dušené vepřové kýty ukrojený přes vlákno a přelitý krémovou omáčkou. Na povrchu masa je podušená šunka s okurkou, obojí nakrájené na nudličky.
Řecké řízky:
Vepřové řízky z kýty opečené po obou stranách na které poklademe paprikovou směs. Papriková směs je z paprik a rajského protlaku.
Mexická fazoláda:
Uvařené fazole s česnekem a cibulí zahuštěné strouhaným hlávkovým zelím s pridáním koření a rajského protlaku.Pokrm by měl obsahovat málo tekutiny a podává se s chlebem.
Řecké těstoviny:
Uvařené těstoviny přelité pikantní omáčkou z cibule, rajčat, žampionů, cukety a oliv. Sypané balkánským sýrem.
Šumavský závitek:
Plněný závitek z vepřové kýty, přelitý zlatočervenou lesklou šťávou. Maso je šťavnaté plněné hořčicí, salámem, slaninou a kysaným zelím Šťáva je ochucena rajským protlakem, smetanou, citrónem.
Tilápie nilská:
Okounovec nilský se vyskytuje v teplejších, níže položených oblastech Afriky. Chov této ryby je znám již od starověku.
Šumavský knedlík:
Knedlík je z bramborového těsta, do kterého se přidává osmažená cibule.
Pikantní kuskus:
Kuskus zalitý vývarem přidáme do směsi zeleniny. Směs: opečeme cibuli, přidáme zázvor, hrášek, baby mrkev, fazolky, drcená rajčata, provaříme.
Slepice po tulonsku se špagetami:
Na oleji smícháme česnek,strouhanou nivu,bazalku,oregáno a tymián . Přidáme nakrájené uvařené slepičí maso a zamícháme do špaget . Nakonec sypeme sýrem a petrželkou.
Tarhoňa:
Tarhoňa jsou drobné nočky (drobení) z nudlového těsta.
Špecle:
Špecle jsou těstoviny podobně jako halušky , ale delší a slabší. Jsou z mouky,vajec ,kurkumy , vody a oleje.
Zbojnická roláda:
Hovězí maso zadní plněné slaninou , cibulí a česnekem srolované a pečené do rolády. Z výpeku uvaříme šťávu řidší konzistence která má vůni po mase a použitých surovinách.
Mexický guláš:
Drobné kousky udušeného masa v načervenalé omáčce s vložkou hrášku. Střed porce tvoří tvarovaná rýže s hráškem posypaná strouhaným sýrem.